Автор Тема: Избор на домейн име в шест основни стъпки  (Прочетена 140 пъти)

Неактивен Admin

  • Administrator
  • Trade Count: (+12)
  • Hero Member
  • ******
  • Публикации: 1715
  • Остави рейтинг: +37/-0
  • Пол: Мъж
  • За бизнес контакти: SKYPE - magnit426
    • DomBranding
Избор на домейн име в шест основни стъпки


Избор на домейн име е нещо съвсем елементарно на пръв поглед, но както името ни определя живота ни, така и домейна на сайта ни – определя представянето му до голяма степен. И въпреки елементарното си лице на пръв поглед, избора на домейн е трудна задача, която е изпълнена с множество капанчета. Ето и на какво да обърнете внимание.

1.   Дължина на домейн името – тук всеки знае, че колкото по кратко е едно домейн име, толкова е по запомнящо се и лесно намирано. Но кратките и атрактивни домейни често са заети естествено. Затова проявете креативност и отделете време да измислите нещо кратко, което евентуално да е свободно!

2.   Вложете логика и автентичност в домейна си – доста трудно се постига именно тази стъпка. От една страна задължително името на домейна ви логически трябва да се връзва с естеството на бизнеса ви. От друга страна, обаче очевидните ключови заглавия говорят за липса на креативност. Затова баланса тук е определящ за избора на успешно домейн име.

3.   Изяснете си домейна на местно ниво ли ще е или на международно – много е важно да премислите добре, как точно ще завършва домейн името ви. Ако сте местен бизнес и търсите отклика на местната общност, то .bg напълно е във ваш интерес. Но пък ако сте бизнес с международни амбиции, то .com е по-добрата опция. Така ще сте видими за клиентите си в различни точки на света.

4.   Популярни разширения – като продължение на стъпка 3 от избор на домейн име, тук ще добавим – трите най-популярни разширения по цял свят са .com, .org и .net. Първото има глобален характер и се ползва от разнообразни по вид, структура и предназначение сайтове. Второто се ползва предимно от организации, докато третото се свързва с мрежови уебсайтове. В зависимост от спецификата на сайта ви изберете най-подходящото за вас разширение, дори и да е различно от изброените три.

5.   За и Против цифрите и тиретата – избор на домейн име само от букви е идеалния вариант. Ако се добавят и тирета, и цифри, какво остава за знаци – домейна става прекалено усложнен и труден за запомняне. Домейна трябва да е характерен и неподвластен на времето, ако планирате уебсайта ви задълго да се появява в мрежата.

6.   За финал проверете дали избраните от вас домейни са свободни – избор на домейн име трябва да направите в поне няколко варианта. Така, когато проверявате дали е свободно, то ще имате резервни варианти. Иначе платформи за проверка онлайн има много. Когато установите, че искания от вас домейн е свободен, остава само да го закупите.


DomHomes - Купи, продай, обсъждай домейни