Автор Тема: Домейна и значението на TLD за него  (Прочетена 172 пъти)

Неактивен Admin

  • Administrator
  • Trade Count: (+12)
  • Hero Member
  • ******
  • Публикации: 1744
  • Остави рейтинг: +37/-0
  • Пол: Мъж
  • За бизнес контакти: SKYPE - magnit426
    • DomBranding
Домейна и значението на TLD за него
« -: август 06, 2017, 09:51:20 am »
Домейна и значението на TLD за него


За домейна знаем, че определя локацията на сайта и неговата специфика. Домейн името е вратата на потребителите към едно интернет пространство и точното му избиране има голямо значение.

Какво е TLD обаче?

Това казано накратко е разширението на домейна, което ще си изберете за сайта. В средите на специалистите това разширение се нарича домейн от първо ниво и може да бъде .bg, .org, .net, .us, .com и други. Размишлявайки, от какво точно се влияе разширението на домейна, то нещата са много. Като се започне от аудиторията, която целите, нейната същност, локацията ви чисто географски, вида на посетителите и самото предназначение на домейна като цяло.

TLD разширението на домейна и неговата специфика

Всяко едно разширение е съкращение на нещо определено и носи смислов характер. Така например .us е съкращение от САЩ или пък .net е съкращение на мрежа (network). Други широко използвани съкращения са .org  от организация (organization) и .info от информация (information). Когато избирате името на домейна си и неговото разширение, вие избирате само едно!

Регистрацията и запазването на .bg например не ви дава правото да запазите всички други съкращение на избраното от вас домейн име. Но можете да запазите за едно и също име, ако искате и всичките му съкращение – стига да е основателно за бизнеса ви.

ICANN е световната организация, която регулира поддръжката на Световната интернет мрежа. Към нея има редица организации следящи за регистрацията на домейните от първо ниво, за създаването на нови TLD домейни, за превеждането на DNS системата, за IP адресите и въобще всичко, което става в глобалната мрежа.

Ако се питате дали има различни видове TLD домейни?

Отговорът е да! Общо казано домейна от този тип разширение може да бъде общ, географски ориентиран, спонсориран, марков, визиращ страната в която се регистрира и интернационализиран. Общите домейн разширения са .com, .info, .org и .net. Те са общодостъпни за всички домейни по цял свят. Географските домейни са свързани с лингвистична, геополитическа или пък етническа общност. По-известни сред тях са .london  или .cat  например, съответно за града Лондон и за Каталунската култура.

Спонсорираните разширения са само за организации част от ICANN. Те сами определят, какви са условията за техните разширения и често са на определена обществена тематика. Най-стандартните разширения от този тип са .jobs, .asia, .mobi и други подобни. Марковите разширения на домейна, обслужват целите на определена марка, а тези на отделните страни са съкращение на самото име на страната. Интернационализираните домейни не са създадени на латински, а на специфичен език, които се превежда ползвайки специализирана система IDN.


DomHomes - Купи, продай, обсъждай домейни

Домейна и значението на TLD за него
« -: август 06, 2017, 09:51:20 am »