Автор Тема: Небостъргачи в София, за или против?  (Прочетена 60 пъти)

Неактивен bleki1

 • Trade Count: (0)
 • Newbie
 • Публикации: 1
 • Остави рейтинг: +0/-0
Небостъргачи в София, за или против?
« -: януари 14, 2018, 05:00:38 pm »
Както пише на герба, София продължава да расте. И на площ и на височина. Освен комплексите, които захапват части от Витоша и новото строителство на жилищни сгради, през последните години бяха построени много нови бизнес сгради. Най-много такива са събрани в Бизнес парк - София, но доста инвеститори получиха разрешения  за строежи на най-различни места в столицата. С обявяването на разрешителните, граждански организации започнаха да внасят жалби в Административния съд, за отмяна на строителството. Като пример ще дам  решението на Столична община от  април 2017 година да разреши 220-метровия небостъргач "Парадайс тауър", в квартал Кръстова вада.
Вече почти завършен е "Милениум център" до НДК. Също в напреднала фаза е и бизнес сградата на площад "Македония".
 Столичният общински съвет  даде разрешително и за 77-метрова сграда ще се издигне и на бул. "България" в квартал „Борово“.
Оттам идва въпроса - защо се издават разрешителни за строежи на високи сгради, разпръснати в различни райони на столицата и без да се съгласува и урегулира градосутройствен план. В момента се обособява един чудесен за това район - на "Цариградско шосе" в района на магазин Метро. Напълно готова и обитаема е бизнес сградата Capital fort, която в момента е най-високата сграда в София.  Тя обаче е само част от няколкото такива сгради, които ще се построят в района. Там ще бъде и най-високата в София и България бизнес сграда Sky fort, за която прочетохме в сайта http://MySofia.bg
Sky fort ще бъде истински небостъргач с 49 етажа и още три подземни такива. Сградата ще бъде изцяло с бизнес офиси  с гледки към цяла София и към Витоша. На покрива ще бъде изградено заведение за събития и панорамна гледка.  Наша проверка видя, че строителството вече тече. Освен изкопа, вече са нелети основите и според инвеститорите-небъстъргача в който са вложени около 100 милиона евро, ще бъде напълно готов в края на 2019 година. Инвеститорът на Sky fort е „Капитал форт“, които са създателите на българската строително-предприемаческа компания „Форт нокс“.
Като цяло, района на "Цариградско шосе", където върви строежа е чудесно място за изграждане на високи сгради тип небостъргачи. Няма жилищни райони и малки улички наблизо. В момента има голи поляни, складове а наблизо и автокъщи. Защо ли там да не се превърне района на софийския Манхатън.  Стига освен небостъргачите да е оправи и комуникацията към хилядите граждани, които ще започнат работа в тях.
Благодарим на http://domhomes.com за отделеното им място за нас.

Неактивен beautyfear

 • Global Moderator
 • Trade Count: (+4)
 • Full Member
 • *****
 • Публикации: 428
 • Остави рейтинг: +45/-0
 • Don't look so stricken. The first shot will kill y
Re: Небостъргачи в София, за или против?
« Отговор #1 -: януари 16, 2018, 10:16:33 am »
Адмирации колега. Страхотен материал.  :) :) :)